We kennen allemaal die emotionele achtbaan. Gevoelens die je heen en weer slingeren in het leven.  Gebeurtenissen uit het verleden die je pijn hebben gedaan. En 1 keer in de zoveel tijd laaien de emoties weer op. Je maag draait om.. bleh daar zijn ze weer. Of die ‘brok’ in je buik die maar niet weg lijkt te gaan… Hoeveel tranen je ook gehuild hebt…

Soms is dat nare gevoel er ineens. Je voelt je goed. Er gebeurt iets… soms niet eens iets noemenswaardigs…. en dan is het er. Uit het niets kunnen oude emoties ineens weer de aandacht opeisen. Het kan een plek zijn, een liedje, een film, een gesprek, een persoon of gewoon een bepaalde sfeer die de emotie oproept.

Ervaringen conditioneren je in het leven.  De energie van de emotie slaat zich op in je cellen. Vaak komen emotionele momenten niet gelegen en willen we dat die nare gevoelens zo snel mogelijk weggaan. De pijn kan ontstaan door verschillende gebeurtenissen. Vaak door niet te krijgen wat we op dat moment zo hard nodig hadden. Je wilt je niet rot voelen dus raas je door de situatie heen, om vervolgens de emotie te onderdrukken. We zorgen voor goede afleiding en we gaan door…. weg met die emoties!!!! Of we blijven juist eeuwig in de emotie hangen, omdat de situatie die ons pijn doet, ons juist houvast en bevestiging geeft. Hoe je omgaat met een pijnlijke situatie hangt ook af van wat je geleerd hebt in het verleden. Hoe kunnen we deze innerlijke pijnen nou helen zonder dat ze je blijven achtervolgen?

Voor heel veel mensen zijn emoties maar iets engs. Dat komt omdat we simpelweg vaak niet weten hoe we er ‘goed’ mee om kunnen gaan. Iets wat vaak samenhangt met wat we geleerd hebben in het verleden. Meestal leerden we van mensen die ook niet wisten wat nou echt effectief is. Toch zijn er een aantal stappen die je helpen om effectief met emoties om te gaan die wil ik graag met je delen. Want als je weet hoe je effectief met je emoties kunt omgaan dan kun je heel veel leren over jezelf en je behoeftes. Emoties geven zeer belangrijke boodschappen, ze helpen je een diepere verbinding met jezelf aan te gaan, te verbinden met anderen en kunnen een drive zijn om mooie dingen te bereiken.

Erkennen

Erken de emotie. Een emotie is een gedachte en een lichaamssensatie. Als de gevoelens van een emotie optreden weten we vaak niet zo goed wat te doen. Dat komt omdat het in veel gevallen moeilijk is de exacte emotie te herkennen. Wat voel je nu eigenlijk? Voel je angst, boosheid, verdriet, eenzaamheid of blijdschap.

Zodra je de emotie herkent dan kun je jezelf vragen stellen;

Angst: Waar ben ik bang voor?

Boosheid: Wat maakt mij boos? Ben ik zelf of is er iemand over mijn grenzen gestapt?

Verdriet: Wat maakt mij verdrietig? Ben ik iets of iemand verloren? Is er iets uit het verleden dat ik nu mis?

Blijdschap: Wat maakt mij blij? Wat heb ik gewonnen? Waardoor voel ik mij vrij of geliefd?

Eenzaamheid: Welke verbinding mis ik in mijn leven? Welke leegte ervaar ik? Waardoor ervaar ik leegte?

 

Aanvaarden

Als je nu van het gevoel van terugkerende emoties af wilt dan moet je als eerste stoppen met selectief emoties te accepteren. Mag jij je boos of verdrietig voelen van jezelf? Wil jij je verdrietig of boos voelen? Of wil je alleen positieve emoties? Het is belangrijk dat je jezelf de ruimte gaat geven AL je emoties te aanvaarden. Alle emoties er te mogen laten zijn. Op het moment dat je een emotie onderdrukt dan zet je je emotie on hold. Zodra de release knop wordt ingerukt dan komen ze weer te voorschijn! Deze release knop kan door iets of iemand op elk moment van de dag ingedrukt worden. Door je emotie te aanvaarden stel je je open voor je volledige zijn en kun je de emotie de ruimte geven om volledig te ontladen.

Ontladen

Er zijn verschillende manieren om emoties te ontladen. Je kunt lekker lachen, huilen, gillen, praten, boos  zijn en dansen. Er zijn oneindig veel manieren. Ontladen van emoties is heel belangrijk! Zo bevrijd je jouw systeem. Zie het als een reset! Blije cellen zorgen voor een gezond lichaam! Geef jezelf dus de ruimte om je emoties te ontladen als ze zich voordoen. Je hele systeem wordt gedreven door de prikkels die je krijgt. Door jouw eigen impulsen te volgen blijf je dicht bij jezelf.

Bewonder jezelf!

Dicht bij jezelf blijven is op elk moment van de dag een MUST!! Emotioneert iets jou? HUIL!! Maakt iets je aan het lachen? LACH!! Druk je gevoelens niet weg! Ze laten juist zien wie JIJ bent!!! Ze tonen jou in je puurste vorm! Bewonder jezelf om wie JIJ bent! Je bent zo mooi en jij mag er zijn met AL je emoties!  Het is nu tijd om je leven mooi te maken en je goed te voelen in het leven. Door jezelf in je kwetsbaarheid te bewonderen zul je makkelijker bij jezelf kunnen blijven waardoor je ruimte creëert voor het ontladen van jouw emoties!

 

Vergeet de liefde niet!

Alle wonden kun je helen met liefde! Vergeet dus de liefde niet! Liefde zit uiteindelijk in alles wat je ziet in het leven. Soms voel je dat jou verdriet is aangedaan door iemand. Onthoud op zo een moment dan dat iedereen z’n best doet in het leven. We willen allemaal liefde voelen en soms maken we HELE rare sprongen om die aandacht te krijgen. Door in liefde te kijken naar jezelf, ieder ander, jouw emoties en pijnen, kun je alle wonden helen. Lukt dat niet? Dan mag je op zoek naar nog meer liefde! Dan is de huidige liefde die je het geeft niet voldoende….. Dat betekent dat je huidige perceptie toe is aan verschuiving en mag je nog meer liefde toelaten, leven en ervaren. Als er voldoende liefde is dan is er enkel liefde!

Heb je zelf nog een goede tip? Laat dan even een bericht achter in het commentaarveld of Facebook. Ik ben benieuwd welke effectieve manier jij hebt om met je emoties om te gaan!