Veel mensen vinden het moeilijk om beslissingen te nemen of hebben een periode gekend waarin ze het moeilijk vonden om beslissingen te nemen. Ook geloof ik dat iedereen op de wereld wel eens een keuze heeft gemaakt, waarvan hij of zij achteraf spijt heeft gehad. Los van het feit dat keuzes waar we spijt van kunnen hebben, ook keuzes kunnen zijn die tot iets heel goeds leiden, kun je soms van die momenten hebben waar je denkt; shit!

Toch is het maken van goede keuzes niets anders dan een skill. Dat betekend dat je het kunt leren en dat je er dus ook beter in kunt worden dan je nu al bent. Yeeeyy; for the people that are having difficulties at decision making!!!

Ik wil je meenemen in deze blog en een aantal stappen laten zien waarvan ik weet dat ze essentieel zijn voor het maken van goede keuzes voor jezelf. En deze stappen kun je leren!!

Stap 1: Contact met jezelf

Misschien vind je van jezelf dat je een prima contact met jezelf onderhoudt. Dat je zelf wel weet hoe je in elkaar zit. Toch is ons zelfbeeld vaak ontstaan door de wijze waarop we geconditioneerd zijn. Een conditionering zorgt voor ruis op de lijn als het gaat om het maken van keuzes. Om je los te breken van je conditionering heb je bewustwording nodig, zodat je stap voor stap de wikkels van jouw conditionering kunt gaan afwikkelen en Echt contact met je zelf kunt aangaan. Contact maken met wie jij bent. Ik bedoel contact met jezelf op zielsniveau! Dit kun je doen op verschillende manieren; door bijvoorbeeld meditatie, het volgen van bewustwordingscursus of coaching. Door een dieper contact met jezelf zul je niet langer keuzes maken vanuit je conditionering, maar vanuit wat jij voelt dat bij je past.

Wil je beter worden in het maken van keuzes? – Wees dan volledig open tegen jezelf en voel even bij jezelf hoe je omgaat met het maken van keuzes. Zolang je het nog steeds lastig vindt om keuzes te maken dan ben je nog niet diep genoeg met jezelf verbonden! Neem een stap om in verbinding te komen met de waren jij!

Stap 2: Connecting the dots…. en leer te vertrouwen in het leven

Wat bepaalt er nu of een keuze goed of fout is geweest? We denken vaak; het effect dat het op mij of de omgeving heeft! Toch kunnen ook keuzes waarvan je eerst dacht dat ze niet de juiste waren achteraf gezien tot iets fantastisch hebben geleid. Wat je nodig hebt is vertrouwen in jezelf, het leven, het universum. Vaak kunnen we pas als we terug kijken in het leven zien welke impact een keuze heeft gehad. Om meer vertrouwen te ontwikkelen in jouw eigen leven wil ik je uitnodigen om eens terug te kijken in je leven. Volg alle stappen die er zijn gemaakt tot waar je nu staat. Je zult zien dat er niet 1 enkele beslissing heeft geleid tot de plek waar je nu bent in het leven. Bovendien geloof ik niet dat er zoiets bestaat als het maken van verkeerde keuzes.

Iemand vertelde mij ooit over een mooie metafoor. Ik deel deze graag met je om je meer vertrouwen te laten krijgen in het leven; je kunt jezelf in het leven vergelijken met een varende boot. Als je voor op het schip staat dan zie je enkel de uitgestrekte horizon voor je en geen uitgestippeld pad. Toch vaart het schip altijd in de juiste koers, ook al kun je niet exact zien waar je heen gaat. Maar als je nu achter op het schip gaat staan dan zie je opeens een heel mooi pad. Het breken van de golven laat je precies zien waar je vandaan komt. Zo gaat het ook in je leven. Je kunt het leven zien maar niet exact waar je heen gaat. Soms is de oceaan wild en soms kalm maar door te doen leer je elke oceaan te varen!

Door terug te kijken in je leven kun je zien dat er een duidelijke route bestaat. Dat betekent dat de route verder gaat de toekomst in, zonder dat je precies kunt zien waar je heen gaat, maar je weet wel waar je bent geweest! Kun je er nu op vertrouwen dat welke keuze je ook maakt het onderdeel is van jouw roadmap naar bewustwording en groei in dit leven?

 

Stap 3: ZelfLiefde

Op het moment dat je een dieper contact aangaat met jezelf leer je jezelf beter kennen en kun je werken aan je eigenliefde. Als je van iemand houdt dan maak je altijd keuzes die in ‘the best intrest’ zijn van die persoon. Voor een ander zul je hier vast heel gedreven in zijn. Je zorgt met alle liefde in je hart dat het goed gaat met de ander. Vaak als we een keuze voor onszelf moeten maken vinden we dat lastig. Maar wat nou als je heel erg veel van jezelf houdt?!? Als je jezelf lief hebt dan zullen de beslissingen die je neemt keuzes zijn die goed zijn voor je. Je zal je niet langer laten beperken door wat anderen vinden dat je moet doen. Wil je ontdekken of je genoeg van jezelf houdt? Kijk dan hier.

Stap 4: Het volgen van je hartprint

Zodra je een dieper contact met jezelf hebt gerealiseerd en je hebt geleerd van jezelf te houden dan zul je keuzes maken, waarvan jij voelt dat ze goed voor jou zijn. Vanaf dat moment maak je keuzes op basis van je gevoel, vanuit liefde voor jezelf. Dit noem je het volgen van je hartprint. Keuzes die je maakt vanuit je hartprint zijn keuzes vanuit passie. Steeds als je opnieuw voor een keuze komt te staan in het leven en het lukt je te verbinden met wat jij voor jezelf wilt vanuit Liefde, dan volg je je hartprint.

Stap 5: Overgave aan de stroom van het leven

Wauw, je bent zover dat je een keuze hebt gemaakt vanuit je hart. Een keuze vanuit liefde voor jezelf. Als je hier net mee begint dan kan het best eens wel voorkomen dat je op wat weerstand uit je omgeving stuit. Niet iedereen in je leven zal het altijd eens zijn met jouw keuze. Dit is overigens heel logisch want zij worden niet gedreven door de liefde in jouw hart. Je hebt in je leven mogen ervaren hoe het is om keuzes te maken die niet op basis van zelfliefde zijn gemaakt. Wat toen ook de drijfveer was; ergens bij willen horen, voldoen aan een bepaalde verwachting/ plaatje of waarden en normen volgen…. Je weet dat keuzes maken ten behoeve van je omgeving je tot op heden niet heeft gebracht waar je wilt zijn.

Het is heel spannend om je hartprint te volgen, toch is het de enige manier om echt een gelukkig leven voor jezelf te creëren. De laatste stap is je overgeven aan de stroom van het leven. Je overgeven aan het leven dat zich gaat ontvouwen omdat jij kiest voor een leven vanuit je hart.

 

Het is spannend, maar ik beloof je: het zal je hart vervullen met liefde en geluk! Want jij bent dan de gene die jouw leven vorm geeft vanuit liefde voor jezelf!