Mijn vorige artikel ging over het verkrijgen van meer energie in je leven. Het kan zijn dat je tijdens het lezen dacht; Dit weet ik allemaal… In dat geval is de volgende vraag interessant: ARE YOU DOING IT? Heel vaak als we iets leren of lezen zeggen we tegen onszelf; dit is niets nieuws, dit ken ik al of weet ik al. Direct gaat de waardevolle informatie de kast in en doen we er niets meer mee. We passen het dus niet toe, met als effect dat er ook geen resultaat voortvloeit uit alles wat we zo goed ‘weten’.

Iedereen wil een leven dat bruist van de energie. Een leven waarin je fit, vitaal  en gelukkig voelt! Als jij dat ook wilt is het tijd voor actie! Want inmiddels weet je dat alleen jij zo’n leven voor jezelf kan creëren. 2014 is net begonnen en het is nog steeds mogelijk zo veel mogelijk uit dit jaar te halen! Voor de mensen die, aan de hand van mijn vorige artikel over het krijgen van meer energie, zich bewust zijn geworden over  hun eigen energie en daarmee aan de slag zijn gegaan is het nu tijd voor stap 2! Er is namelijk meer! Levenslust!!!! Bij een gezonde energiehuishouding hoort een gezonde dosis levenslust!

Hoe levenslustig ben jij?

Wat is jouw focus?

Het is interessant te ontdekken hoeveel levenslust je hebt. Je leven is opgebouwd uit verschillende patronen. Deze patronen vormen een grijze sluier over je levenslust. Immers, gewoontes slijten zo je leven in! Kijk maar naar relaties. In het begin doe je beide je best om de relatie bruisend en spannend te houden. Je ziet elkaars kwaliteiten en haalt het beste uit jezelf maar na verloop van tijd verlies je je focus en ontstaat er een sleur in je relatie.  Focussen helpt je om ‘aware and awake’ te zijn in je leven. Als je je bewust bent van jezelf en je gedrag dan bestaat er ruimte voor groei!

Om levenslust te ervaren heb je onder anderen een positieve visie nodig op het leven. Door een positieve open houding is er ruimte om dit ook waar te nemen in je omgeving. Dit wakkert je enthousiasme en creativiteit aan en levert je levenslust op! Wat is jouw focus? Ervaar jij levenslust of herken je die momenten van neerslachtigheid, momenten waar je alleen maar beren op de weg ziet?

Vanuit ons natuurlijke overlevingsinstinct zijn we getraind om gevaar waar te nemen in onze omgeving. Als we terug reizen in de tijd, naar de tijd van de prehistorie dan kun je je voorstellen dat ons natuurlijke instinct in die tijd heel goed van pas kwam!! De evolutie die we als mens hebben doorgemaakt heeft een maatschappij gecreëerd die voornamelijk gericht is op veiligheid. Helemaal voor ons in Nederland. Toch hebben we nog steeds een actief overlevingsinstinct die de omgeving scant op onveiligheden en onnodig angst creëert. Die onveiligheden hebben zich voor velen gevormd tot het waarnemen van negativiteit. Aan de hand van de impulsen die we krijgen uit onze omgeving creëren we mogelijke scenario’s die ons bevestigen in de onveiligheid van de situatie of scenario’s die ons goed doen voelen. Toch zijn beide scenario’s niet op de realiteit gebaseerd.

Neem bijvoorbeeld de situatie waar je terug komt van een date en je krijgt na de date geen berichtje of belletje, voor een week! Intussen is jouw brein al druk bezig met het creëren van mogelijke scenario’s.

Het scenario is het puzzelstukje dat ons een houvast geeft tot het moment zich aandient dat de onwetendheid plaats kan maken voor wat er werkelijk gebeurt in het leven. Ons brein is dus als het ware getraind om gevaar en negativiteit waar te nemen. Van nature is je focus gericht op mogelijk gevaar. Om meer levenslust in je leven te gaan ervaren zul je dus je brein moeten trainen om meer positiviteit waar te nemen.

Een nieuwe manier van focussen!

Dit klinkt misschien gecompliceerd maar het is heel eenvoudig. Het is wel iets dat alleen maar werkt als je het doet en niet als je er over gelezen hebt of het al weet!

Neem bijvoorbeeld de kleur rood. Ik wil je vragen om zo even je ogen te sluiten en alleen maar aan de kleur rood te denken. Zodra je je ogen sluit wordt rood je focus. Laat deze kleur goed op je inwerken. Als je rood voelt en ervaart in je wezen dan mag je je ogen weer open doen. Kijk nu om je heen op de plek waar je nu aanwezig bent. Waar zie jij rood in de kamer? Al gauw zul je merken dat door jouw focus op de kleur rood, het heel eenvoudig is om rood waar te nemen, zelfs als je op een plek bent waar je het niet verwacht. Misschien doe je de oefening onder de douche.. je opent je ogen en ineens springt dat kleine rode logootje op die shampoofles er uit!

 

Ben je klaar voor het trainen van jouw brein? Ga dan de komende tijd aan de slag met de volgende set vragen en ervaar wat het je zal brengen!

– Wie of wat heeft mij doen glimlachen vandaag?

– Wat vond ik mooi vandaag?

– Over wat ben ik het meest gelukkig in mijn leven op dit moment?

– Wat in mijn leven maakt mij nu trots?

– Waar ben ik het meeste dankbaar voor op dit moment?

– Waar beleef ik het meeste plezier aan op dit moment?

– Aan wat ben ik op dit moment het meeste toegewijd in mijn leven?

– Van wie hou ik en wie houdt er van mij?

 

Change only happens in 21 days! Uit onderzoek is gebleken dat de mens 21 dagen nodig heeft om een nieuwe gewoonte aan te leren. Beantwoord deze vragen dagelijks voor jezelf gedurende 21 dagen en zet een stap om meer levenslust in je leven te ervaren!